tiistai 17. marraskuuta 2015

Kastellin kirkko




Kastellin kirkko on valmistunut 1962. Arkkitehti on Veijo Kerola, joka suunnitteli kirkkoon alunperin myös kirkkotekstiilit ja kalustuksen. Kirkkotekstiilit on korvattu uusilla. Kirkossa on modernia ajattelua - seurakuntasali on rakennuksen kiinteässä yhteydessä. Kuusikymmentäluku ja perinteistä irtaantuminen henkii rakennuksessa. Moderni "kellotapuli" ottaa kulkijan vastaan.




Kirkon sisätilan perusilmeen antaa jyrkkä harjakatto ja valtaisa lasimaalaus. Alttaritaulun, lasimaalauksen nimeltään Vasten valoa, on suunnitellut Unto Pusa. Ikkunan koko on lähes 80 neliömetriä. Sisätilasta havainnollinen nettisivu.

Pusa on kirkon suunnitelleen arkkitehdin opettaja ja suunnitteluyhteistyötä on tehty jo arkkitehdin pöydältä lähtien - taide on kiinteä osa arkkitehtuuria. Pusan innoittajaksi mainitaan Fernand Leger ja Chartresin katedraalin interiööri. Chartres on vielä käymättä ;), mutta sen lattian labyritti on kiinnostanut minua pitkään, joten täytynee joskus käydä tsekkaamassa ja samalla tulee lasimaalaukset sitten tutuksi. :D

Kirkkotilan laidasta tulvii valoa. Muoviset limoviikunat ikkunarivin edessä ihmetyttävät?


Seurakuntalaisen silmät kiertävät Unto Pusan kiemuraisissa viivoissa ja värisommitelmassa. Nykykatsojan silmään väritys on aika hurja. Jumalanpalveluksen aikana ei teokseen ehtinyt vielä tykästyä ja kuviokin jäi arvoitukseksi, vaikka Pusan muista töistä pitäisikin. Pyhää kominaisuutta kuviossa tapaillaan ja jonkin tekstin mukaan Pusa pehmentää arkkitehdin suunnitteleman yhdeksänmetrisen ristin ankaruutta. Risti on lasimaalauksen edessä. Useita Pusan töitä on hankittu Valtion taidemuseon kokoelmiin.


Kirkkohopeat on suunnitellut suomalaisen muotoilun suurnimi Tapio Wirkkala.


Paljeovi erottaa kirkkotilan omakseen. Kun vertaa Karjasillan ja Kastellin kirkon penkkiasettelua, niin huomaa, mikä vaikutus on sillä, että täällä keskikäytävä jakaa seurakunnan perinteiseen tapaan ja luo symmetriaa tilaa. Karjasillan kirkkotilassa on erikoinen fiilis, kun keskikäytävä puuttuu. Morsian kulkeea alttarille omanlaistaan reittiä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti