lauantai 31. lokakuuta 2015

Ylivieskan kirkko

Idols-tähti, vapaamuurarin alttaritaulu ja syyssadetta

Pimeän ajomatkan päässä Ylivieskassa hohti valaistu, komea kirkko sunnuntai-iltana. Luvassa oli konsertti, kun aamulla ei jaksanut lähteä jumalanpalvelukseen pitkän kirkkomatkan päähän. Voi vain kuvitella, millaista oli aikoinaan kirkossa käynti, kun kirkkoon oli pakko lähteä tiettömien taipaleiden päähän.


Ylivieskan kirkko on rakennettu alunperin jo 1786 huonokuntoisen kirkon tilalle. Kirkon uusgotiikkaan viittaava ulkoasu tuli mittavan kunnostuksen yhteydessä 1892. Thomas Kiempen maalaamat seinämaalaukset jäivät korjauksessa peittoon. Kirkon kolmannessa kerroksessa on kirkkomuseo, johon minulla ei nyt ollut mahdollista tutustua, täytyy käydä joskus...

Kirkon veti melkoisen täyteen Kristian Meurmanin konsertti. Laulajasta en tiennyt muuta kuin muinaisen Idols-osallistumisen. Pääkaupunkiseudulta Ylivieskan syyspimeyteen singahtanut bändi tuntui aluksi rikkovan kirkkotilan hiljaisuuden, mutta soittoon tottui ja laulajan taitoon luotti. Akustiikka söi kylläkin lyriikan, niin että sanoista ei saanut pinnistämälläkään selvää. 


Alttaritaulun on maalannut aivan uskomaton taiteilija Sigurd Wetterhoff-Asp, josta kertova Wikipedian artikkeli kannattaa lukea! Tyyppi oli mm. kirjailija, näyttelijä, runoilija, säveltäjä, muusikko, pilapiirtäjä, keksijä, arkkitehti, vapaamuurari, omalaatuinen kieltentutkija ja harrastaja-egyptologi. :D Ylivieskan ristiinnaulitun lisäksi tyyppi on maalannut melko suurikokoisia kuvia Hitleristä ja kehitellyt uskomattomia hankkeita silta- ja rautatieprojekteja. Värikäs, virallisen taidemaailman hyljeksimä tyyppi!


Ohjelma maksoi kympin ja rahat menivät Suomen lähetysseuran Tasaus-kampanjaan. Vähän turhan nihkeästi olen lähtenyt erilaisiin keräyksiin mukaan. Kovasti toivoisi, että osallistuessa saa todella vakuuden, että rahat menevät perille. Lähetysseura nousi esille jokin vuosi sitten lähettäessään työtehtäviin miesparin - kohu, joka kriittiselle tuttavalleni nosti varauksellisen tunteen koko järjestöä kohtaan. Suhteessa seksuaalisiin vähemmistöihin kirkolla on vielä pitkä tie kuljettavanaan. Pitääkö luterilaisen kirkon olla kaikesta samaa mieltä ja onko kaikkeen "virallinen kanta"? Aika mielenkiintoista on myös keskusteleva kirkko - ei täysin annettuihin dogmeihin perustuva. En tiedä...


Toivottavasti rahat menevät perille, eivätkä hallinnon pyörittämiseen, epärehellisiin käsiin tai korruptioon.



Korjauksen alle peittynyt, ruotsalaisen taiteilijan Thomas Kiempen 1780-luvulla maalattu alttarimaalaus on nähtävänä luonnollista kokoa olevana valokuvana kirkossa. Aiheena on Viimeinen ehtoollinen ja se on osa isompaa kokonaisuutta, joka on osittain tuhoutunut.




Konsertista poistui vähän hämmentynein tuntein - yleisö ja taitava esiintyjä eivät nyt minun omasta mielestäni aivan kohdanneet. Aivan kuin sunnuntai-illan konsertti olisi ollut jonkinlainen lisä ja tärkeämpi juttu olisi ollut esim. Ylivieskan nuorisolle tarjottu konsertti seuraavana päivänä, mutta käsittääkseni bändi oli tullut keikalle ihan tätä tilaisuutta varten. Missä oli idols tähteä ehkä kuulemaan tuleva nuoriso?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti