torstai 19. marraskuuta 2015

Sotkamon kirkko

Kanttorikööri ja ensilumi


Silmiin sattui Sotkamon kirkossa järjestetty konsertti ja päätin käydä katsomassa samalla kirkon. Chorus Cantorum Finlandae esiintyi marraskuisena maanantai-iltana komeassa kirkossa. Ennakkokäsityksenäni oli, että kirkkopahasessa esiintyy jokin Kainuun oma kanttorikööri, mutta yllätys oli sekä kirkon, että kuoron suhteen melkoinen. Upea elämys hienossa tilassa ja tasokkainta kuorolaulua pitkään aikaan!


Sotkamon kirkko on Kainuun suurin kirkko. Johan Oldenburg on suunnitellut kirkon 1854 ja Wikipedian mukaan kirkko on empiretyylinen päätytornillinen pitkäkirkko. Minusta kirkossa oli kylläkin kovasti puugotiikan piirteitä Tyrnävän ja Oulunsalon kirkkojen tapaan.



Kirkon alttaritaulun on maalannut Severin Falkman vuonna 1877 ja se esittää kristuksen ylösnousemusta. Enkelit siirtävät kiven haudan suulta ja Kristus herää kuolleista. Mielenkiintoiseksi alttarikokonaisuuden tekee alttaritaulua "laajentava" kuvaseinä, jonka on maalannut 1950-luvulla minulle uusi tuttavuus Lauri Välke. Lauri Välke on teosluettelonsa mukaan maalannut todella paljon kirkon sisätilojen kuva-aiheita, joten häneen törmään uudelleen. Kuvat olisivat voineet olla minun silmissäni vaikka 1980-luvultakin, niissä oli alttaritaulun kanssa dialogia käyvä hauska ote.


Tilaa hengittää Pylväät kohoavat uusgotiikan korkeuksiin.

Konsertti oli laadultaan huikaisevan hyvä. Uusi ja perinteinen kirkkomusiikki vuorottelivat ja näkyi yleisössä olevan myös nenäliinoille tarvetta. Mahtava sattuma Vuokatin reissulle.

Lisää Sotkamon kirkon sisäkuvia. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti