maanantai 12. lokakuuta 2015

Limingan kirkko



Autoilen ihan yksikseni Limingan kirkkoon. Pelkkä autoilu hiljaisuudessa on sielulepoa arkihulinaan ihmisten keskellä. Aikaa ajatuksille. Lokakuun aamu on aurinkoinen. Tekee mieli pysähtyä valokuvaamaan, mutta seisahdun vain kahvikupposelle sillä olen hyvissä ajoin liikenteessä.


Limingan keskustassa on kivinen muistomerkki. Linnukkapatsas. 1930-luvulla pystytetyn muistopatsaan paikalla ovat olleet Limingan 2. ja 3. kirkko, jotka tuhoutuivat venäläisten hyökätessä vanhan vihan aikaan. Pitkät on kirkon juuret paikkakunnalla.


Pohjalainen uusrenessanssitapuli kohoaa aamuauringossa. Se on rakennettu 1733, joten ikää on jo kovasti. Kirkko on peltomaiseman keskellä ja komea. Ristikirkossa näkyy C.L.Engelinkin kädenjälki, uusklassismia peltoaukean keskellä. Pilastereita seinissä kuin Senaatintorilla ja vaaleankeltainen värisävy jykevää kivirakennusta jäljittelemässä. Kirkko on rakennettu vuonna 1823 laadittujen piirrosten pohjalta.


Vaivaisukko on nostettu sisätiloihin ottamaan kirkkokansaa vastaan. Tänä sunnuntaina väkeä on mukavasti liikkeellä. Ikkunoista tulee valoa sisään tulvimalla. Ikkunoita on aina kaksi päällekkäin ja valkoiseksi maalattu kirkkosali on korkea ja avara.




Tänä sunnuntaina kirkossa on vieraana tansanialainen piispa Victoriajärven itäisestä hiippakunnasta. Lääniä on piispalla aika paljon hallittavanaan, sillä alueella asuu 10 miljoona ihmistä, joista suurin osa kuuluu sukumoiden etniseen ryhmään, joista 90 prosenttia on jonkin verkkosivun mukaan perinteisen uskonsa kannattajia. Tähän hätään en saanut selville, millaisesta uskonnosta on kyse, mutta piispan suahilin kielisestä saarnasta kävi ilmi, että viime elokuun 2. päivä hän oli kastanut parisataa ihmistä evankelisluterilaisen kirkon jäseneksi. Eli aika erilaiset olosuhteet, kuin näillä lakeuksilla. Mitähän kristinusko tuo Tansaniaan tullessaan?


Millaisin keinoin evankeliumia Tansaniassa levitetään? Limingan kirkon seinällä on pari mielenkiintoista maalausta 1700-luvulta, jotka kertovat sen ajan ajattelumaailmasta. Uskon, että viimeisen tuomion jako hyviin ja pahoihin, pelastettuihin ja kadotukseen meneviin on hirvittänyt ajan ihmisiä. Mikä on tuo useassa maalauksessa esiintyvä sininen pallo, jonka päällä Kristus tuomitsee eläviä ja kuolleita?


Kadotuksen kauhut ovat maalauksessa Toppeliuksen tasolla, vaikka taiteilija on Petter Bergström. Maalaukset ovat vuodelta 1741. Hurjia.


Kirkon katto on korkealla ja valo tulvii sisään.



Kirkon urut soivat komeasti. Seurakunnan uusi kuoro lauloi suomeksi ja swahiliksi.  Lehterin balusterikaide on koristeellinen. 

Kirkon alttaritaulu on massiivisen uusklassisen pylväikön ympäröimänä. Joonialaiset pylväät kannattelevat päätykolmiota. Alttaritaulun on maalannut nuori Oskar Nylander 1849. Nylanderista ei löydy kovasti tietoja Oulussa tapahtunutta itsemurhaa lukuunottamatta. Nylanderin maalauksia ei tunneta kovin montaa. Alttaritaulun sanotaan olevan hänen viimeinen työnsä. Sininen Snellman eli Helsingin Bottalla ollut muotokuva tuhoutui tulipalossa jokin vuosi sitten.




Kirkon saarnatuoli on peräisin edellisestä kirkosta ja erottuukin koristelunsa ja värityksensä ansiosta uusklassisen ryhdikkässä kirkossa. Kokkolalainen Johan Kytzell on veistänyt sen ja maalaukset on tehnyt vaasalainen Olof Ekelund. Hän on maalannut myös Kälviän, Sievin, Närpiön ja Lapuan kirkoissa ja joitakin kirkkotaiteen esimerkkejä on päätynyt Kansallismuseon kokoelmiin.


Olof Ekelundin maalauksia (yllä saarnatuolissa) sanotaan barokin kaikuja heijasteleviksi, värejä ja henkilöhahmoja tummasävyisen raskaiksi. Uusklassisen valkoista ja selkeää Limingan kirkon interiööriä vasten saarnatuoli näyttää korulta, vähän irralliselta koristukselta selkeässä ja valoisassa kirkkotilassa. Koristelu tiivistyy saarnatuolista riippuvaan viiniterttumaiseen puuleikkaukseen.


Kirkon lattian alta on jonkin korjauksen yhteydessä löytynyt kaksi maalausta, jotka joidenkin lähteiden mukaan ovat olleet edellisen kirkon alttaritauluina. Taulut on maalannut Petter Bergström 1700-luvullla. Ristiinnaulittu ja Viimeinen tuomio sijaitsevat kirkon vastakkaisilla seinillä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti