tiistai 15. syyskuuta 2015

Oulaisten kirkko


Piipahdin Oulaisten kirkossa kotiseuturetken yhteydessä ja meille kirkkoa esitteli asiantuntevasti Sakari Takalo-Eskola. Vanha kirkko on mielenkiintoinen käyntikohde. Kirkko on rakennettu 1753 ja paikalla on ollut jo ennen sitä puinen kirkko. Kirkko on lähiseutujen vanhin pyhäkkö. Kirkon välittömässä läheisyydessä virtaa Pyhäjoki, joka on aikoinaan toiminut myös hyvänä kulkureittinä kirkkokansalle.


Kirkon ulkomuoto muuttui radikaalisti 1882, kun kirkko kunnostettiin lääninarkkitehti Lüchowin suunnitelmien mukaan. Kirkko sai mm. sen ulkomuotoa muuttaneen tornin, uuden kivijalan ja eteistilat. Vuosisadan ajan seinää koristaneet maalaukset saivat väistyä, sisätilan maalaukset peitettiin uusgotiikan ihanteiden, vaalean yleisilmeen saavuttamiseksi. Maalaukset jäivät pinkopahvin alle ja säästyivät. Myös ikkunoita on ajan kuluessa isonnettu, kuten monessa muussa kirkossa. Kirkkoon rakennettin lehteri. Samaisen arkkitehdin puugotiikkaa kävin katsomassa kesällä Tyrnävän kirkossa, jonka suunnittelija Lüchow on.

Seuratkaa minua, niin minä teen teistä ihmisten kalastajia.


Kirkon alttaritaulun on maalannut Väinö Blomstedt vuonna 1931 ja kuvassa on Jeesus ja kalastajat. Blomstedt mainitaan usein symbolismi-taidetyylin yhteydessä mm. Valtion taidemuseossa olevan Fancesca- teoksensa johdosta. Blomstedt opiskeli Pariisissa mm. Paul Gauguinin oppilaana.


Blomstedtia mielenkiintoisempaa maalausantia ovat 1700 luvun suoraan seinäpinnalle tehdyt maalaukset. Erik Westzynthius nuorempi maalasi ne vuosina 1779-82. Maalaukset ovat ainoat varmasti hänelle identifioidut työt. Hänen koristelema saarnatuoli on ajautunut lähistölle Vihannin kirkkoon, joka on tunnettu Erikin oppi-isän, vihantilaisen Emanuel Granbergin maalauksista.

Kirkon maalaukset otettiin esille seinäpapereiden alta kirkon ennallistamisremontissa 1930-luvulla.

Oulaisten kirkon maalaukset ovat teemaltaan kuvapareja, joissa esimerkiksi lopunajan tapahtumat: ylösnousemus ja kadotus ovat entisen pääsisäänkäynnin molemmin puolin. Meno kadotuksessa on toppeliusmaisen hurjaa sarvipäiden meressä.




Kirkon saarnatuoli on uusgotiikan tyylinen ja pelkistetty. Alkuperäinen saarnatuoli on myyty Vihannin kirkkoon 1891.


Oulaisten kirkossa järjestetään runsaasti musiikkitilaisuuksia kirkollisten toimitusten ja jumalanpalvelusten lisäksi. Oulaisissa toimii maineikas Oulaisten nuorisokuoro.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti